Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Σικυώνας βρίσκονται στις δυτικές παρυφές της σύγχρονης Τοπικής Κοινότητας της αρχαίας Σικυώνας (Βασιλικό) του Δήμου Σικυωνίων ενώ απέχουν περίπου 3,5 χλμ. από την πόλη του Κιάτου, που αποτελεί το πλησιέστερο αστικό κέντρο της περιοχής.
Οι αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και επικεντρώθηκαν στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου.
Συνεχίστηκαν κατά τον 20αι. από την Αρχαιολογική Εταιρεία, με την αποκάλυψη του Βουλευτηρίου, του Γυμνασίου-Παλαίστρας, Μακράς Στοάς, Ναού, πιθανόν του Απόλλωνα και Ρωμαϊκών Θερμών (σημερινό Μουσείο).
Κατά την επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών τα τελευταία έτη από την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήρθαν στο φως
α) μικρός ναός διαστάσεων περίπου 7 x 11 μ, που χρονολογείται στη πρώιμη ελληνιστική περίοδο,
β) τμήμα μνημειακού κτιρίου της ελληνιστικής περιόδου άγνωστης χρήσης, που σώζεται σε επίπεδο θεμελίων,
γ) τμήμα στοάς της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, εκτιμώμενων διαστάσεων περίπου 20 x 42 μ (Δυτική Στοά).
δ) γωνία μεγάλου κτιρίου της πρώιμης ρωμαϊκής εποχής με μεταγενέστερες φάσεις και τμήμα παρακείμενης κεντρικής οδού της πόλης, κατεύθυνσης Α-Δ. ενώ στα νοτιοανατολικά της αγοράς μεγάλο εργαστηριακό συγκρότημα με 3 κύριες χρονολογικές φάσεις, η πρώτη στο β’ μισό του 1ου αι. μ.Χ./α΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ., η δεύτερη στο β΄ μισό του 4ου αι. μ.Χ., και η τρίτη και τελευταία στον 6ο και 7ο αι. μ.Χ.
Το 303 π.Χ. ο Μακεδόνας Δημήτριος Πολιορκητής επανίδρυσε την πόλη στο υψίπεδο της Σικυώνας. Αποφασίστηκε κατασκευή του θεάτρου στην κλιτύ της ακρόπολης, 175m από την επιφάνεια της θάλασσας. Το θέατρο ήταν μέρος ενός δαπανηρού οικοδομικού προγράμματος που περιλάμβανε τον εμπλουτισμό και εξωραϊσμό της πόλης με μνημειώδεις κατασκευές δημόσιου και ιερού χαρακτήρα.
Τι διακρίνεται σήμερα
Το Θέατρο
Το Στάδιο
Ο ναός του Απόλλωνα ή της Αρτέμιδος (με πρώτη φάση κατασκευής στον 6ο αι. π.Χ.)
Το Γυμνάσιο –Παλαίστρα
Το Βουλευτήριο
Μεγάλη στοά (Νότια Στοά)
Το Ρωμαϊκό Βαλανείο (Θέρμες), που μετατράπηκε το έτος 1935 από τον αρχαιολόγο-αρχιτέκτονα Αναστάσιο Ορλάνδο σε αρχαιολογικό Μουσείο
Μικρός Ναός, διαστάσεων περίπου 7 x 11 μ, που χρονολογείται στη πρώιμη ελληνιστική περίοδο, πιθανά γυναικείας θεότητας
Τμήμα μνημειακού κτιρίου της ελληνιστικής περιόδου άγνωστης χρήσης, που σώζεται σε επίπεδο θεμελίων
Τμήμα Στοάς (Δυτική Στοά) της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, εκτιμώμενων διαστάσεων περίπου 20 x 42 μ.
Τμήμα ΝΑ Στοάς
Γωνία μεγάλου πειόσχημου Κτιρίου της πρώιμης ρωμαϊκής εποχής με μεταγενέστερες φάσεις
Τμήμα παρακείμενης κεντρικής οδού της πόλης, κατεύθυνσης Α-Δ.
Μεγάλο εργαστηριακό συγκρότημα με 3 κύριες χρονολογικές φάσεις, η πρώτη στο β’ μισό του 1ου αι. μ.Χ./α’ μισό του 2ου αι. μ.Χ., η δεύτερη στο β’ μισό του 4ου αι. μ.Χ., και η τρίτη και τελευταία στον 6ο και 7ο αι. μ.Χ. Από τις εγκαταστάσεις που αποκαλύφθηκαν ξεχωρίζουν 5 κεραμικοί κλίβανοι, μία δεξαμενή, ένας ληνός και δύο λίθινες πλατφόρμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου