Τρίτη 3 Μαΐου 2022

AΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 Η Αρχαία Σικυώνα γνωστή και ως Βασιλικό Κορινθίας , ( σημερινή ονομασία ) , είναι ένας  από τους πιο θαυμαστούς αρχαιολογικούς τόπους ανεξάρτητα από το γεγονός πως είναι ελάχιστα γνωστός . Η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νότια από την περιοχή Κιάτο  στο νομό  Κορινθίας , στο τέλος ενός μικρού , φιδωτού δρόμου. Έχει πληθισμό περίπου 1000 κατοίκους και αρκετοί από αυτούς είναι επιχειρηματίες και υπάλληλοι ενώ οι υπόλοιποι  ασχολούνται κυρίως με την γεωργία .  Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες αλλά και πιο επιβλητικές  πολιτείες με σημαντικά και σπουδαία  μνημεία , η οποία εκτείνεται σε ένα μικρό οροπέδιο σε υψόμετρο 140 μέτρων αρκετά κοντά στο χωριό Βασιλικό (Αρχαία Σικυών ).

Σε οποιοδήποτε σημείο του συγκεκριμένου οροπεδίου σταθεί κανείς , αγναντεύει από ψηλά τα  εύφορα και καταπράσινα περιβόλια της πεδιάδας του Ασωπού ως το Κιάτο και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου ως το βράχο Ακροκορίνθου και τον Ισθμό της Κορίνθου  στα ανατολικά . Η θέα είναι αρκετά σαγηνευτική και προκαλεί στον επισκέπτη  την αίσθηση ότι βρίσκεται στην εποχή εκείνη. 





Στο κέντρο του χωριού , βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδος, μια πετρόχτιστη, βυζαντινού ρυθμού εκκλησία, χτισμένη τον 12 ο αιώνα. 








Δυτικά του Βασιλικού, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος περιλαμβάνει πολύ σημαντικά μνημεία τόσο για την ίδια την περιοχή , όσο και για τον σύγχρονο και αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μεγαλοπρεπείς  αρχαίο θέατρο  ( ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας ) . Επιπλέον , το αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο φιλοξενείται όλη η πλούσια δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων της εποχής , είναι εξίσου σημαντικό . Τέλος,
Βορειοδυτικά του Αρχαίου θεάτρου βρίσκεται το αρχαίο στάδιο , μήκους περίπου 207 μέτρων. 



      






Όλα αυτά μαρτυρούν τον πλούτο, τη σπουδαιότητα , την ευφυία καθώς  και δόξα των ανθρώπων αλλά και της ίδιας της πολιτείας της Αρχαίας Σικυώνας . 
Τέλος, το ύψωμα του Βασιλικού που αποτελούσε τον πυρήνα της ελληνιστικής Σικυώνας, ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για μια πόλη σαν και αυτή ,  την εποχή εκείνη . 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

AΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  Η Αρχαία Σικυώνα γνωστή και ως Βασιλικό Κορινθίας , ( σημερινή ονομασία ) , είναι ένας  από  τους πιο θαυμαστούς αρχαιολογικούς τόπους ανε...