Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Τα μέρη του αρχαίου θεάτρου

Τα πρώτα ελληνικά θέατρα συνδέονται με τη λατρεία του Διονύσου. Τρία ήταν τα βασικά μέρη του αρχαίου θεάτρου:

α) Το κυρίως θέατρον ή κοίλον

β) Η ορχήστρα

γ) Η σκηνή




Εικόνα: Τα μέρη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου





Εικόνα: Αρχαίο ελληνικό θέατρο από τη Χάρτα του Ρήγα

Το κοίλον

Ήταν το μέρος που προοριζόταν για τους θεατές

Περιλαμβάνει τα καθίσματα (εδώλια) των θεατών τα οποία είναι κτισμένα αμφιθεατρικά και ακολουθούν συνήθως την πλαγιά του λόφου.

Το κοίλον χωριζόταν σε δύο ή τρεις ζώνες, για να διευκολύνεται η κυκλοφορία των θεατών, από ένα ή δύο πλατειούς οριζόντιους διαδρόμους (διαζώματα). 

Τις σειρές των εδωλίων διέκοπταν κάθετα προς την ορχήστρα σκάλες (κλίμακες) από τις οποίες οι θεατές ανέβαιναν στις ψηλότερες θέσεις. 

Τα τμήματα των εδωλίων ανάμεσα στις κλίμακες ονομάζονταν κερκίδες


Η ορχήστρα 

Ήταν ο κυκλικός ή ημικυκλικός χώρος, όπου δρούσε ο χορός

Βρισκόταν ανάμεσα στο κοίλο και τη σκηνή. 

Οι ηθοποιοί (υποκριτές) χωρίστηκαν από τον χορό και έπαιζαν σε υπερυψωμένο δάπεδο, την σκηνή. 

Η είσοδος του χορού στην ορχήστρα γινόταν από δύο πλευρικές διόδους, τις παρόδους

Στο κέντρο της ορχήστρας βρισκόταν ο βωμός του Διονύσου, η θυμέλη. Πίσω από τη θυμέλη έπαιρναν θέση ο αυλητής και ο υποβολέας. 


Η σκηνή 

Ήταν ο χώρος των υποκριτών. 

Η σκηνή βρισκόταν πίσω από την ορχήστρα. 

Ήταν ένα απλό μακρόστενο οικοδόμημα, που παρέμεινε ξύλινο μέχρι τα τέλη του 4ου π.Χ. αι. Προοριζόταν, στην αρχή τουλάχιστον, για να φυλάγουν οι υποκριτές τα σκεύη και τα υλικά τους.

Κατά μήκος του τοίχου της σκηνής, προς το μέρος των θεατών, κατασκευάστηκε ένα ξύλινο και αργότερα πέτρινο ή μαρμάρινο υπερυψωμένο δάπεδο, πάνω στο οποίο έπαιζαν οι ηθοποιοί. 

Ο χώρος αυτός ονομάστηκε λογείο. Ο τοίχος της σκηνής πίσω από το λογείο απεικόνιζε συνήθως πρόσοψη ναού ή ανακτόρου με δύο ορόφους. Είχε μία ή τρεις θύρες, από τις οποίες έβγαιναν στην ορχήστρα τα πρόσωπα του δράματος που βρίσκονταν στα ανάκτορα. Τα πρόσωπα που έρχονταν απέξω και όχι από τα ανάκτορα, έμπαιναν από τις δύο παρόδους. Επικράτησε η εξής συνήθεια: οι ερχόμενοι από την πόλη ή το λιμάνι έμπαιναν στη σκηνή από τη δεξιά, σε σχέση με τον θεατή, πάροδο, ενώ όσοι έφταναν από τους αγρούς από την αριστερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  Η Αρχαία Σικυώνα γνωστή και ως Βασιλικό Κορινθίας , ( σημερινή ονομασία ) , είναι ένας  από  τους πιο θαυμαστούς αρχαιολογικούς τόπους ανε...