Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πού βρίσκεται η Αρχαία Σικυώνα

 

Πού βρίσκεται η αρχαία Σικυώνα;

Βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου και που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα τέχνης της αρχαιότητας.


Την ελληνιστική λοιπόν Σικυώνα μπορεί κανείς να επισκεφθεί σήμερα. Ενας πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο δεσπόζει το ελληνιστικό θέατρο, που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει θέα προς τη θάλασσα. Εκτός από τη σκηνή, την ορχήστρα και τα εδώλια του θεάτρου, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δύο κεραμοσκεπείς δίοδοι μήκους 16 μέτρων, που βλέπει κανείς στα δύο άκρα που οδηγούν στο άνω διάζωμα και εξυπηρετούσαν την είσοδο και έξοδο των θεατών αλλά και το πέρασμα των κατοίκων από την αγορά στο στάδιο.


Εκτός από το θέατρο, η πόλη έχει να επιδείξει μία σειρά από κτίρια χαρακτηριστικά των ελληνιστικών πόλεων: ναό αφιερωμένο στην κεντρική θεότητα (Αρτεμη ή Απόλλωνα), στοά, βουλευτήριο, που ήταν το κέντρο της ελληνιστικής αγοράς, μεγάλο γυμνάσιο διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα και στάδιο στα βορειοδυτικά του θεάτρου.

Όταν φτάσει ο επισκέπτης στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου εντυπωσιάζεται, καθώς αντικρίζει το αρχαίο  θέατρο και στα δεξιά του το Αρχαιολογικό μουσείο. Το μουσείο αυτό είναι από τα πιο ωραία κτίσματα που μπορεί κανείς να φανταστεί. Είναι και αυτό ένα μνημείο, καθώς είναι το αρχικό πλινθόκτιστο υστερορρωμαϊκό λουτρό, του οποίου οι τοίχοι διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση και το κτίσμα αυτό μετατράπηκε σε μουσείο στα τέλη της δεκαετίας του 1930. H αυλή του, στην οποία έχουν τοποθετηθεί ταφικές στήλες και κιονόκρανα ιωνικού και δωρικού ρυθμού , περικλείεται από πλινθόκτιστους τοίχους και έχει μία σιδερένια καγκελόπορτα, από την οποία μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό της αυλής.


Πώς φτάνει όμως κανείς ως εκεί;

Από την εθνική οδό παίρνει την έξοδο για Κιάτο

Αυτό πρέπει κανείς να το συμπεράνει παρατηρώντας τον χάρτη, διότι πινακίδα δεν υπάρχει. Όταν φτάσει στα πρώτα κατοικημένα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Κιάτου, μετά τις  σιδηροδρομικές γραμμές  στρίβει αμέσως δεξιά και μετά πάλι δεξιά. Από κει και πέρα ξεκινάει μια ανοδική πορεία, η οποία έχει κατά διαστήματα μικρές πινακίδες.

Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο από google maps για τη διαδρομή Αθήνα - αρχαία Σικυώνα

 Γιατί άραγε να μην υπάρχει σήμανση που να βοηθά τον επισκέπτη να πηγαίνει εύκολα σε αυτόν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο;


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

AΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  Η Αρχαία Σικυώνα γνωστή και ως Βασιλικό Κορινθίας , ( σημερινή ονομασία ) , είναι ένας  από  τους πιο θαυμαστούς αρχαιολογικούς τόπους ανε...