Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνος.

Το Μουσείο της Σικυώνας στεγάζεται σε τμήμα ενός ρωμαϊκού Βαλανείου (θέρμες) και βρίσκεται βόρεια της αγοράς της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής πόλης. Πρόκειται για δημόσια λουτρά, κατασκευασμένα από πλινθοδομή, που διατηρήθηκαν σε αρκετά καλή κατάσταση, καθώς οι τοίχοι τους σώθηκαν σε ύψος 4 μ. Το 1935, ο καθηγητής Αν. Ορλάνδος ανέσκαψε το μνημειακό συγκρότημα και διαμόρφωσε τέσσερις χώρους του σε αρχαιολογικό μουσείο.

Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου


ΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 

Εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές στήλες και ενεπίγραφα βάθρα, προερχόμενα από μνημεία της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της παλαιοχριστιανικής Σικυώνας.

Είσοδος απο το αίθριο στην Α αίθουσα του Μουσείου.


Μερική άποψη του αιθρίου του Μουσείου (νοτιοδυτική γωνία)


Μερική άποψη του αιθρίου του Μουσείου (νοτιοανατολική γωνία)

 ΑΙΘΟΥΣΑ   Α

 Παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μέλη από τα δημόσια κτήρια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής πόλης. Εκτίθενται, επίσης, τμήματα αγαλμάτων και αγαλματίων, θεϊκών κυρίως μορφών, που προέρχονται είτε από την ανασκαφή των θερμών και του θεάτρου είτε αποτελούν τυχαία ευρήματα, επιγραφές και τμήμα ενός επιδαπέδιου μωσαϊκού οικίας της κλασικής εποχής. 

Μερική άποψη της αίθουσας Α

ΑΙΘΟΥΣΑ   Β 

Η αίθουσα είναι αφιερωμένη στη γλυπτική τέχνη της αρχαίας Σικυώνας. Περιλαμβάνει αγαλμάτια και αναθηματικά ανάγλυφα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής, αγάλματα αρχόντων και γυναικείων μορφών της ρωμαϊκής εποχής. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από τις Θέρμες και το Γυμνάσιο - Παλαίστρα. Επίσης, εκτίθενται τμήματα ενός επιδαπέδιου μωσαϊκού οικίας της κλασικής εποχής.

                                          Μερική άποψη της αίθουσας Β                                               

 ΑΙΘΟΥΣΑ   Γ

 Παρουσιάζονται κτερίσματα και ταφικά σήματα από νεκροταφεία της Σικυώνας, που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Επίσης, εκτίθενται ειδώλια και μικροαντικείμενα από το σπήλαιο των Πιτσών, λύχνοι, δείγματα μεταλλοτεχνίας και νομίσματα, τόσο της Σικυώνας όσο και άλλων πόλεων. Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζει ένα επιδαπέδιο μωσαϊκό, προερχόμενο από οικία της κλασικής εποχής.

Μερική άποψη της αίθουσας Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

AΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  Η Αρχαία Σικυώνα γνωστή και ως Βασιλικό Κορινθίας , ( σημερινή ονομασία ) , είναι ένας  από  τους πιο θαυμαστούς αρχαιολογικούς τόπους ανε...